søndag den 21. januar 2007

Baghjul til Danmark i ligestilling

World Economic Forum måler hvert år ligestillingen i de enkelte lande rundt omkring i verden. Vores nordiske venner topper hitlisten, men Danmark er overhalet af lande som Tyskland, Filippinerne og New Zealand.

På onsdag den 24. januar åbner World Economic Forum dørene til fire dages intense politiske og økonomiske drøftelser om verdens fremtid i Davos i Schweiz. Jeg vender tilbage her på mediebloggen til flere af mødets temaer og emner.

Mellem centrale spørgsmål som klimaændringer, politiske lederskab i verden, befolkningernes tillid til politikerne og meget mere, findes der også en lille statusrapport over ligestillingen i verden. 115 lande repræsenterende 90 % af verdens befolkning indgår i ”The Global Gender Gap Report 2006”. Analysen måler ligestillingskløften mellem mænd og kvinder på fire kritiske punkter:
• Økonomiske muligheder
• Uddannelsesniveau
• Politisk deltagelse
• Sundhed og levealder

Selvfølgelig ligger de nordiske lande i spidsen med hensyn til ligestilling med Sverige som førende land skarpt forfulgt af Norge, Finland og Island. Det interessante er, at Danmark kun ligger på en ottende plads. Vi er temmelig chokerende blevet overhalet af Tyskland, Filippinerne og New Zealand.

Man kan altid diskutere den slags karaktergivning og rating af lande med meget forskellige samfundssystemer, men det er ikke hvem som helst, der har lavet analysen. Analysen er lavet af World Economic Forums eksperter bag Women Leaders Programme i samarbejde med professorer fra Harvard University og London Business School.

Indekset viser, at de 115 lande næsten har lukket 90 % af kløften for ulighed mellem mænd og kvinder, når det gælder uddannelse og sundhed. Til gengæld er der kun lukket lidt over 50 % af kløften mellem mænd og kvinder, når det gælder økonomisk deltagelse d.v.s. ligeløn og lige adgang til de faglærte jobs, og når det gælder forskellene i forhold til at deltage i samfundets politiske beslutningsstrukturer, så er kun 15 % af uligheden fjernet.

Der findes ikke 100 % ligestilling i nogen af de 115 lande, som er undersøgt. Men en af medforfatterne til undersøgelsen udtaler, at rapporten giver bevis for, at der er en forbindelse mellem kønsbalancen og så de økonomiske resultater, som det enkelte land kan præstere. Der er en stærk sammenhæng mellem bruttonationalindkomsten pr. indbygger og ligestillingen. Lande, som ikke udnytter det fulde potentiale ved at kvinderne deltager på lige fod med mændene, er svagere i konkurrenceevne.

Når nu jeg har nævnt hvem, der topper listen over kønsbalancen ovre på den anden side af Øresundsbroen, så skal vi også have bundskraberne. Det er aller nederst Yemen. Så kommer Saudi Arabien, Chad, Pakistan, Nepal, Egypten og Iran.

Hvordan er Danmark havnet kun på en ottende plads i ligestilling? Tallet er sammensat af, at vi kun får en plads som nummer 76, når det gælder sundhedstilstand og levealder. Vi får en 19. plads, når det gælder ligeløn og økonomisk deltagelse, og vi får en 11. plads, når det gælder deltagelse i de politiske beslutningsprocesser. Til gengæld er der en 1. plads at hente på uddannelsesområdet.

2 kommentarer:

HelmuthKohl sagde ...

Hvorfor er det chokerende, at vi er hentet af Tyskland og New Zealand.

New Zealand var i øvrigt det første land i verden til at give kvinder fuld stemmeret.

Jeg synes en 8. plads er flot. Men selvfølgelig kan man da gøre mere.

ViP sagde ...

Det er ikke 100 % overraskende.

Men kære Lisbeth, jeg synes, du skulle linke noget mere i dine blogs.

Her er rapporten, Lisbeth snakker om:
http://www.weforum.org/pdf/gendergap/report2006.pdf