mandag den 22. januar 2007

Den store dagsorden i den lille

Fred og sikkerhed står øverst på ønskelisten fra befolkningerne rundt omkring i verden, når politikere, erhvervsfolk og eksperter i denne uge mødes i Davos i Schweiz til årets toplederklub i World Economic Forum. Til gengæld har vi ikke meget tiltro til, at politikerne og erhvervsfolkene kan lede denne verden.

Der er nok at se til sådan i den almindelige nyhedsstrøm på en uge. Den ene dag skal vi alle sammen tage stilling til, om det nu er rigtigt eller forkert, at en urhandler begår selvtægt. Den anden dag skal vi forholde os til regeringens plan om at fordoble andelen af alternativ energi i det danske energiforbrug frem til 2025. Så skal vi lige drøfte, hvad der får mænd til at begå et jalousimord. Og endelig skal vi forholde os til om det nu er rigtigt eller forkert af USAs præsident Bush at øge andelen af amerikanske tropper i Irak.

Den nyhed, jeg nævner nu, vil med garanti ikke komme til at rydde forsiderne i denne uge. Men det burde den måske. For i denne uge mødes indflydelsesrige politikere og erhvervsfolk fra hele verden i Davos i Schweiz til World Economic Forum for at drøfte, hvad der er de vigtigste punkter på den globale dagsorden lige nu. Klimaforandringerne, den økonomiske udvikling, frihandel, sygdomsbekæmpelse, terror, atomvåbenspredning, ulighed og behovet for et stærkt politisk lederskab, der handlekraftigt kan tage hånd nogle af de problemer, vi står overfor i verden.

Davos er ikke at sted, hvor almindelige borgere har noget at skulle have sagt. Og dog. For til mødet er udarbejdet en Gallup International Voice of the People undersøgelse blandt 55.000 borgere i 60 lande rundt omkring i verden. Den sender nogle klare budskaber til de høje herrer i Davos om, hvad de bør prioritere, og hvordan vi ser på sagen fra gulvniveauet. Hele 43 % af os globale borgere betragter politikerne som uærlige. For erhvervstoppen er det kun 34 %. 37 % mener, at politikerne ligger under for pres. For erhvervslederne er tallet 31 %. 27 % mener ganske enkelt at de politiske ledere er inkompetente. Her kan erhvervslederne nøjes med 18 %.

Og hvad er det så politikerne og erhvervslederne først og fremmest skal gøre noget ved? Fred og sikkerhed kommer øverst på vores liste. Dernæst kommer at bekæmpe fattigdom. Og i tæt rækkefølge herefter kommer økonomisk vækst, krigen mod terror, mindre ulighed og beskyttelse af miljøet.

De fleste politikere tror, at vi kun interesserer os for det nære - peberspray eller ej til selvforsvar, ventelisterne på hospitalerne og friske fødevarer i butikkerne. Men de tager fejl. Alle de gigantiske spørgsmål i Davos er i de senere år rykket meget tættere på os danskere. Ruden til verden omkring os er for længst slået ind med et brag, og måske kunne vi også her i landet godt bruge lidt mere luft under vingerne i den politiske debat og lidt mere politisk lederskab. Ingen nævnt - ingen glemt.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Præcisering ønskes: Hvem er "vores" i "vores liste" - og hvor har du den prioriterede rækkefølge fra?

"Og hvad er det så politikerne og erhvervslederne først og fremmest skal gøre noget ved? Fred og sikkerhed kommer øverst på vores liste. Dernæst kommer at bekæmpe fattigdom. Og i tæt rækkefølge herefter kommer økonomisk vækst, krigen mod terror, mindre ulighed og beskyttelse af miljøet."

drylake666 sagde ...

Som der tydeligt læses mellem linierne, er det PENGENE der styrer denne verden! Gad vide hvorvidt en HILLARY CLINTON fx. evnede at indfører mere EMPATI i diverse ledelsesstrukturer- -det var ihvertfald hvad hardcore borgerlige folk (i tyskland), frygtede ville ske ifald MERCKEL vandt.

Anonym sagde ...

Kære Lisbeth

Undskyld at jeg ikke kommenterer på din artikel, men jeg tillader mig at spørge om du stadig er bundet af en aftale om ikke at udtale dig om DR, eller om vi kan forvente at læse din kommentar til statsministerens angreb på DR i løbet af de kommende dage?

Mvh Tobias Leth Schmidt

LISBETH KNUDSEN sagde ...

Svar til Michael Bjørnbak Martensen:
Her på dette link kan du selv hente mere om den undersøgelse, som jeg refererer til. Linket skulle selvfølgelig have været med på bloggen. Undersøgelsen hedder Voice of the People og foretages årligt. Der er andre spændende tal i materialet, som kan hentes her:
http://www.weforum.org/en/media/Latest%20Press%20Releases/voiceofthepeoplesurvey

Lisbeth Knudsen

LISBETH KNUDSEN sagde ...

Til Tobias Leth Schmidt:
Ja, jeg indgik en aftale med DR om ikke i den første periode efter min afgang i november 2006 at kommentere på aktuelle DR-forhold. Det er helt fair og rimeligt både af hensyn til DR og af hensyn til de medarbejdere og chefer, som jeg har arbejdet tæt sammen med.

Den periode udløber med udgangen af januar, og du vil i slutningen af denne uge kunne finde en aktuel kommentar fra mig til sagen om statsministeren og DR.

Lisbeth Knudsen